Lichtplan


Creëer sfeer met een lichtplan


Het kiezen van de juiste verlichting is een vak

 

Wanneer het interieurplan klaar is, alle meubels een plek hebben en het kleuren- en materialen plan bepaald is, valt of staat het ontwerp bij een mooi doordacht lichtplan. Er is zoveel keuze aan armaturen op de markt, het is lastig bepalen wat voor uw situatie de juiste verlichting is. Inbouwspots of opbouwspots, hoeveel en waar te plaatsen? Wat is het budget en welke sfeer wilt u creëren?

In de keuken heeft u voldoende licht nodig op het aanrecht, maar wilt u het wellicht ook kunnen dimmen wanneer u klaar bent met koken. In de badkamer is een lichtplan net zo belangrijk, is het licht warm genoeg om u een behaaglijk gevoel te geven? Wanneer u een bad neemt, zal de verlichting anders ingesteld staan dan wanneer u ’s ochtends vroeg voor de spiegel staat.

Lichtplan in de praktijk

Wat is een lichtplan?

 

Een voorbeeld van een lichtplan is een combinatie van sfeerverlichting, functionele verlichting en lichtaccenten. Sfeerverlichting is vaak heel persoonlijk, zeker als het om unieke armaturen gaat, bijvoorbeeld boven de eettafel. Deze moeten uiteraard qua ontwerp en vorm aansluiten bij het interieur ontwerp. Houdt u van strakke lijnen, of transparant glas? We maken een voorstel met enkele opties zodat u het armatuur vindt dat u het meest aanspreekt en past binnen uw budget.

Functionele verlichting zorgt ervoor dat de ruimte op een slimme manier verlicht wordt. We lichten de wanden aan waar u misschien een dierbaar kunstwerk wil ophangen, zorgen dat er in elke ruimte voldoende licht is om te werken, eten, lezen, etc. Vaak worden hier inbouw- of opbouwspots voor gebruikt. Door met verschillende bundelbreedtes en aantal lumen te werken, kunnen we het licht slim sturen. Dimmen is vaak een belangrijke optie hierbij, het afstemmen van de nieuwe armaturen op bestaande dimmers is vaak een uitdaging. Domotica systemen bieden een mooie oplossing hiervoor, we stemmen de keuze van de spots af op uw wensen.

De lichtaccenten maken het lichtplan compleet. Denk aan kleine spotjes in de maatwerk wandkasten, waarbij dat ene kunstwerk zo mooi uitgelicht wordt. Of een Led lichtlijn rondom de spiegel, waarbij de wand erachter in het licht komt te staan.

Lichtplan in restaurant

Hoe ziet een lichtplan eruit?

Op plattegrond bepalen we eerst het stippenplan: op welke plek komt welk soort armatuur. Vervolgens bepalen we welke armaturen dit worden en waar deze komen te zitten in het lichtplan. Daarna geven we aan welke verlichting samen geschakeld wordt en vanaf welke schakelaar. Vervolgens wordt dit plan vergezeld van een lijst met de gekozen armaturen en hun technische specificaties voor de installateur. Deze neemt het vanaf hier over.

Een lichtplan laten maken is altijd een goed idee.

Vooral in de beginfase van een grote verbouwing of bij nieuwbouw kunnen alle aansluitpunten nog bepaald worden. Welke spots gaat u kiezen, welke worden samen geschakeld, hoeveel en welke dimmers gaat u toepassen. Voor de installateur een begroting kan maken, zijn er veel keuzes te maken. Met een ervaren lichtontwerper scheelt u dat een hoop tijd en keuzestress.

Eerder gemaakte lichtplannen

Ook een lichtplan nodig? Maak een afspraak!

Wilt u weten wat voor u de beste oplossing is? Een kennismakingsgesprek kost u niets!

Cookies

Wij maken ook gebruik van analytische cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hier hebben we jouw toestemming voor nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.