Blog

Balie FloriWorld

Een balie ontwerp voor FloriWorld: Hoe de vorm ontstaat.

23:23 11 november in Lichtontwerp

Het thema bloemen en planten moest uiteraard een grote rol krijgen doorheen alle ontwerpen die ik maakte voor het entreegebied en de attractie in FloriWorld. Omdat het voor iedereen zo’n herkenbare vormen zijn ( het blad en de bloemvorm ), is het lastig om bij het ontwerpen van de meubels een niet te evidente vorm te kiezen. Hier lag mijn uitdaging.

Bij het ontwerp voor de entreebalie heb ik gekozen om in de plattegrond van het meubel de vormen van de blaadjes die zich rondom de knop van een bloem buigen, toe te passen. Het zijn die blaadjes die je ziet vlak voordat de bloem open gaat en de vorm hebben van “schubben” rondom de bloem. Een groen blad dat over een volgend blad heen vouwt en ook weer over het volgende. 

Zo ontstonden 3 vormen, elk aangepast aan de functie van dat deel van de balie:

  • het grote hoge deel voor de receptie en directe klantencontact.
  • het middelste, iets lagere bredere deel met de apparaten voor het “aansturen” van het gebouw ( intercom, omroep microfoon, zittende werkplek met laptop, etc. ).
  • het derde deel op tafelhoogte voor de minder validen service balie en het aannemen van pakketjes.
  • Verder vulde ik de binnenkant in met schappen en lades, zodat de functionaliteit niet ten koste van deze vormen zou gaan. Er is best veel opbergruimte in de halve cirkelvormige volumes.

Het materiaal dat deze vormen het best aankon, was zonder twijfel het mooie matte HiMacs. Door thermofolding kon de ronde vorm perfect gerealiseerd worden, de aansluiting van de 3 delen met elkaar was een ware uitdaging voor de interieurbouwer. Maar we zijn ontzettend blij met het resultaat, er is letterlijk en figuurlijk geen haar tussen de elementen te krijgen, zo strak sluiten ze tegen elkaar aan. Dat is niet evident voor een meubel dat ongeveer 10 m lang is. Alle credits hiervoor gaan naar ISSOS.

Om het element “warmte” aan het frisse witte Hi Macs toe te voegen, koos ik voor bamboe. Dit duurzame hout is ook op rol verkrijgbaar en vouwt dus heel mooi om de ronde voorkant van de balie heen. Het lijntjes effect maakt het “koude” HiMacs vriendelijk.

We krijgen vele leuke reacties op dit meubel. Het is een terecht visitekaartje voor onze bezoekers aan de FloriWorld attractie en skylounge.

Deel dit artikelCookies

Wij maken ook gebruik van analytische cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hier hebben we jouw toestemming voor nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.