Blog

Vakantiewoning in Porto Santo Stefano Toscane

Project afgerond in Monte Argentario, Toscane

17:51 29 augustus in Interieurontwerp, Lichtontwerp, Nieuws

In de regio Monte Argentario, een schiereiland aan de Toscaanse kust, werd in de jaren ’70 enorm veel bijgebouwd. Met name vakantiewoningen, appartementen en villa’s.

We renoveerden in de zomer van 2022 één van deze appartementen met terras en balkon met zeezicht. Het aangekochte duplex appartement had in de voorbije 50 jaar geen wezenlijke opfrisbeurt gehad.

Dit gaf ons de noodzaak maar ook de gelegenheid om de indeling en het elektra-plan volledig te moderniseren. De ruime keuken die afgesloten van de woonkamer was, werd bij de zithoek getrokken. Een lage wand tussen terras en tuin werd weggehaald zodat het zeezicht vanaf de zithoek in beeld kwam. Een binnendeur verplaatsen in de slaapkamer maakte dat de kastenwand veel breder kon worden. De aluminium schuifpuien aan de zee-zijde werden door kunststof houtlook puien met een comfortabele dubbelglas beglazing vervangen. Kleine aanpassingen lijkt het, maar gezien de ligging tegen een steile heuvel op 70 m boven zeeniveau, met de daarbij horende lange trappen naar de openbare weg, een hele uitdaging voor het bouwteam. Binnen 6 maanden was de renovatie klaar, hulde aan het Italiaanse team!

Op alle vlakken werd beoogd een zen sfeer te creëren, door gebruik van natuurlijke materialen ( veelal hout en keramiek ) en een kleurenpallet dat rust uitstraalt.

Op de vloer kozen we voor een grootformaat tegel, 120×120 cm, ook in de slaapkamers. De koele tegel in zachte aardetinten, is een welkome keuze in dit warme Italiaanse klimaat. De wanden werden deels met wood-upp en i-wood panelen bekleed, omwille van hun akoestische functie, maar ook om de hoogtelijnen te accentueren. In-between linnenlook gordijnen filteren de zon, terwijl op de slaapkamers gekozen werd voor een speciale reflecterende verduisterend stof. De keuken straalt een moderne Scandinavische look and feel uit. De grootformaat terrazzo wandtegels ( 60x120cm ) zorgen voor het beoogde zen effect. Ook in de kleine badkamer werd deze terrazzo tegel toegepast, naast hout en een mooi contrasterende cotto tegel 20x20cm. Het geheel naadloos aansluitend aan de cotto kleuren en okers waarin de meeste huizen hier geschilderd zijn.

Organische vormen komen terug in de verlichting, aaibaarheid is troef. Waar mogelijk met koper of messing gecombineerd. Led lichtlijnen achter spiegels en langs de aku-panelen leggen het ietwat onregelmatige stucwerk bloot, hetgeen resulteert in een verzachtend effect, net als beton ciré.

Op de slaapkamer met balkon werd in dezelfde stijl doorgepakt, grappig detail: de jaren ’70 stoel die door de vorige eigenaar achtergelaten werd, is nu weer helemaal actueel! Een heuse vintage catch dus:-)

Deel dit artikelCookies

Wij maken ook gebruik van analytische cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hier hebben we jouw toestemming voor nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.